CÉGAUTÓADÓ 2019 - cegvezetoknek.hu

CÉGAUTÓADÓ 2019

BESZÉDES ÚTNYILVÁNTARTÁSOK

2013. május 07. - Kis István üzleti tanácsadó www.cegvezetoknek.hu

Az egyéni vállalkozóknak a jövedelem megszerzésével összefüggésben kiadásaik merülhetnek fel, melyek költségként történő érvényesítése jogszabályban előírt feltételek meglétéhez kötött. Alapszabály szerint költségként csak valós, ténylegesen felmerült kiadások vehetők figyelembe.

Az adóhatóság ellenőrzési tapasztalatai szerint az egyéni vállalkozók költségeinek jelentős részét teszi ki az útnyilvántartás alapján elszámolt gépjármű költség. E tárgykörben végzett ellenőrzések során megállapításra került, hogy a bevételek csökkentését több esetben - az útnyilvántartásban feltüntetett valótlan adatok révén - jogtalan költség elszámolással érik el az adózók.

Gyakran előforduló eset, amikor az útnyilvántartásban feltüntetett üzleti partnerekkel való kapcsolatot semmilyen dokumentummal nem tudják alátámasztani. Az ellenőrzések során többször fény derült arra, hogy ezekkel a partnerekkel valójában nem is álltak üzleti kapcsolatban, vagy az útnyilvántartásban megjelölt napokon nem járt náluk a vállalkozó.

Egy másik tipikus ellentmondás, amikor az útnyilvántartás elszámolása, valamint a feltüntetett kilométeróra állás között eltérés mutatkozik. Ilyen eset volt, amikor az egyéni vállalkozó tevékenységét munkaviszony mellett végezte, melyhez cégtulajdonban lévő gépkocsit biztosítottak részére. Ennek ellenére kiküldetési rendelvényei szerint napi 900-1000 km utat megtett saját autójával is. A munkáltatónál vezetett céges személygépkocsi útnyilvántartás és az adózó által vezetett nyilvántartás összevetése során további ellentmondások is mutatkoztak. A vállalkozó több esetben ugyanazon a napon és időpontban mindkét autóval ugyanabban a városban járt, valamint 3 napos olaszországi tartózkodása alatt is közlekedett személygépjárművével Magyarországon.

Fontos tudni, hogy a hiányos adattartalmú útnyilvántartás alapján történő költségelszámolás nem jogszerű. Nem elég azonban, hogy formailag helytálló legyen az útnyilvántartás, mert az adóhatóságnak joga és egyben kötelessége annak vizsgálata, hogy tartalmilag hitelesek-e az útnyilvántartásban feltüntetett adatok. Az említett esetekben is megállapításra került, hogy a nyilvántartások tartalmilag sem hitelesek, mivel valótlan adatokat tartalmaztak. A nem hiteles nyilvántartás maga után vonhatja, hogy jogszerűtlenné válik e címen a költség elszámolása.
Forrás: NAV